A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezel a cookie-k használatába.
Rendben
Menü

Teljesértékű BARF étrend: csontos húsok szerepe

2022. 01. 11. 11:29:00
Teljesértékű BARF étrend: csontos húsok szerepe

Egy teljesértékű BARF menü összeállítása nem is olyan bonyolult, mint amennyire elsőnek látszik. Sok apró dologra kell odafigyelni, de, ha egy kicsit utánaolvasol, átgondolsz pár dolgot, simán összeállíthatod Te is Kiskedvencednek. Ha nem vagy biztos a dolgokban, semmi gond, profi szakemberek által összeállított komplett menük közül is válogathatsz, ott már tényleg csak az étrendkiegészítőkre kell figyelned. Vágjunk is bele!

 

 

 

Mik azok a csontos húsok?

Amikor egy laikus ember meghallja, hogy csontos húst is kap a kutyám, sokan szinte elfehéredve mondják, hogy az nem jó, mert kiszúrja a beleket. Ez így nem teljesen igaz.

nyers, húsos csont tele van rugalmasságot adó kollagénnel, vagyis puha, nem tud szilánkosan törni. A nyers csöves csontoknak megvan az a „képessége”, hogy szilánkosan törjön, ezért azt még nyersen sem javaslom. A hőkezelt csont a legveszélyesebb: nincs benne kollagén, merev, szilánkosan törik, tilos ilyet adni nekik.

Ugyanez a halaknál a szálka, egy egyszerű példát szoktam hozni minden BARF-os gazdinak: nyersen a szálka olyan, mint egy vastag disznósörte, hőkezelve pedig, mint egy tű. Nyersen hajlik, puha, főzve törik és szúr.

A BARF-ban csontos hús alatt értjük a hússal bevont, nyers csontokat, vagyis: csirkenyak, csirke szárnyvég, csirkeláb, csirke farhát, csirkefej, kacsafej, kacsanyak, húsos bordák, marhaszegy, bárányszegy, pulykanyak, pulykafej, lazac fej+gerinc stb.

 

 

 

Egy átlagos húsos csont tiszta csonttartalma 75-30% körül mozog, ezért mindig figyeld, hogy az adott csontos mennyiséget milyen "alkatrészből" adod. Pl. egy csirkelábból jóval kevesebb csontost kell adnod, mint egy bőrös csirkenyakból. A túlzott csonttartalom pedig rövid távon székrekedést okoz, hosszútávon pedig csontfejlődési rendellenességeket.

 

 

Miért van szükség húsos csontra kutyám menüjében?

A húsos csont nem csak azért nagyszerű, mert tisztítja a fogakat, az ínyt, erősíti az izmokat, hanem azért is, mert sok makro –és mikroelemet tartalmaz. Egy egészséges, átlagos mozgásigényű, felnőtt kutya napi kalcium szükséglete 40-60mg/ttkg. A húsos csontok hús-csonttartalmáról már beszéltünk, azonban nézzük meg az alábbi táblázat segítségével a kalcium tartalmukat.

 

Forrás: USDA database

 

Példa, ha nagyon szereted a matekot :) ha vesszük az 50kg-os kuvasz Felhőcskét, akkor az ő kalcium szükséglete: 2-3g/nap (40-60mg/ttkg x 50kg=2000 - 3000mg). Vagyis, ha naponta kap 300g bőr nélküli csirkenyakat (Ca: 1,14g /100g), akkor abban 3,42g kalcium van (1,14 x 3=3,42g), vagyis a napi kalcium szükségletét fedeztük. Általánosságban elmondható, hogy már 15-25% csontos hús fedezi egy átlagos aktivitású, egészséges kutya kalcium szükségleteit.

 

 

Kalcium-foszfor aránya a BARF étrendben – mi ez?

Egyszerűen, lerövidítve: csontban kalcium van, a húsban foszfor. A kettőnek közel egyensúlyban kell lennie. Ha csak hússal etetsz, akkor egy idő után sok lesz a foszfor, ha nagyon sok csontos hússal etetsz, akkor kalcium túladagolása lesz.

Egy kutya ideális Ca:P aránya kb. 1,2:1

 

 

Mi van akkor, ha felborul ez az arány, mit okoz hosszútávon (3-4-5 hónap)? 

-túl sok csont, sok kalcium: megterheli a veséket, csontfejlődési zavarok, ásványi anyag felszívódásban további problémák jelentkeznek (pl. cink hiány), összeáll a széklet fehér „dugóvá”, székrekedés.

-túl kevés a kalcium: csontfejlődési zavarok, görcsök, kilazult fogak, törékeny vázrendszer, csontlágyulás.

-túl sok foszfor: gátolja a kalcium felszívódását, angolkór, csontlágyulás, főleg kölyköknél veszélyes.

-túl kevés foszfor: a szervezet kivonja a csontokból, fogakból a hiányzó mennyiséget, gyengülnek a csontok, fogak, izomgyengeség.

 

 

D-vitamin szerepe:

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely segíti a kalcium bélből történő felszívódását, a vizelettel való kiválasztódást viszont csökkenti. Így elengedhetetlen, hogy a megfelelő kalcium-foszfor bevitel mellett, a kutya megkapja a napi D-vitamin szükségletét. Egyes tanulmányok szerint egy kutya nap D-vitamin szükséglete 100-120 ng/mL. A D-vitamint megtalálható: makrélában, lazacban, heringben, májban, ezért is fontos a halak beiktatása az étrendbe.

Remélem hasznosnak találtad ezt az kis bejegyzést, és jobban megértetted a csontos húsok világát :)

 

Ha maradt még kérdésed, vagy olyan, amit nem értesz, írj nekünk az info@barfood.hu-ra.

 

 

Keresés