A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével beleegyezel a cookie-k használatába.
Rendben
Menü

Teljesértékű BARF étrend: húsok szerepe

2022. 03. 03. 11:49:00
Teljesértékű BARF étrend: húsok szerepe

Egy teljesértékű BARF menü összeállítása nem is olyan bonyolult, mint amennyire elsőnek látszik. Sok apró dologra kell odafigyelni, de, ha egy kicsit utánaolvasol, átgondolsz pár dolgot, simán összeállíthatod Te is Kiskedvencednek. Ha nem vagy biztos a dolgokban, semmi gond, profi szakemberek által összeállított komplett menük közül is válogathatsz, ott már tényleg csak az étrendkiegészítőkre kell figyelned. Vágjunk is bele!

 

 

 

A BARF-ban a húsok alatt a színhúsokat, nyesedékhúsokat értjük. Ide tartozik még a szív, zúza és a tüdő, azonban ezeket a nyers étrendben max. 10-15%-ban javaslom csak. 

 

A húsokat 4 csoportra osztjuk: fehér húsok, vörös húsok, vadhúsok és halak.

A legideálisabb, ha a változatosságot fent tudod tartani, és minden héten kap egy kis vöröshúst, fehérhúst, vadat és halat a Kedvenced.

Nézzük is meg a húsok összetételét kicsit részletesebben:

 

 

Vörös húsok

-bárányhús és birkahús: bárány = fiatal birka, húsa nagyon könnyen emészthető. Kiváló fehérjeforrás, rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaz. A bárányhús átlagosan 17-21% zsírt tartalmaz. A birka húsa már jóval sötétebb, és zsírosabb. Tökéletes eliminációs diétához. A bárány és birkahús gazdag B12, B13 - vitaminban, szelénben, cinkben, vasban és foszforban.

-marhahús és borjúhús: borjú = fiatal szarvasmarha. A borjúhúsnak alacsony a zsírtartalma, könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, nagy mennyiségben tartalmaz A, D, B1, B2, B6 – vitamint. A marhahús kicsit zsírosabb, mint a borjúhús, nehezebben emészthető, magas a fehérjetartalmú vöröshús. A marhahús átlagosan 5-15% zsírt tartalmaz. Gazdag vasban, cinkben, szelénben, foszforban, B3, B12 és B6-vitaminban. Ezen felül tartalmaz még taurint, kreatint, glutationt. 

-lóhús: alacsony zsírtartalmú (6-10%), vörös hús. Fehérjetartama magas, sok káliumot, foszfort, cinket, B3-vitamint tartalmaz. 

-kecskehús: könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmú hús (7-9%). Ideális BARF kezdéshez, vagy eliminációs diétához.

 

 

Fehér húsok

-csirkehús: könnyen emészthető fehérhús, ideális BARF kezdéshez. Magas a fehérjetartalma, gazdag B3, B5, B6 – vitaminban. Alacsony a zsírtartalma (5-9%), súlycsökkentő diétához tökéletes.

-pulykahús: alacsony zsírtartalmú (4-8%), könnyen emészthető hús. Arányaiban sok esszenciális zsírsavat, B3, B6 – vitamint, foszfort és szelént tartalmaz. Minél sötétebb a pulyka húsa, annál idősebb az állat.

-kacsahús: sötét húsú, magas zsírtartalmú hús. Tökéletes sportkutyáknak, kiállítási kutyáknak és nehezen gyarapodó kutyáknak. Átlagosan 20-25% zsírt tartalmaz, gazdag B1, B2, B3, B5 és B6-vitaminban, szelénben és foszforban. 

-fürjhús: az egyik legegészségesebb hús. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot (C, B3, B6 – vitamin, foszfor, vas, cink, magnézium) és esszenciális zsírsavat tartalmaz. Alacsony a zsírtartalma, átlagosan (5-9%), hipoallergén hús.

-nyúlhús: könnyen emészthető, zsírszegény (10-12%) hús. Tökéletes választás BARF kezdéshez, vagy súlycsökkentő diétához. Hipoallergén, így allergiás kutyusoknak is ideális. Gazdag magnéziumban, kalciumban és vasban.

 

 

Vadhúsok és halak

-őzhús, szarvashús: fontos leszögeznünk, hogy 2 külön fajról beszélünk. A vadhúsok nagyon tiszta, egészséges húsok, antibiotikumtól és gyógyszerektől mentesek. Mind az őzhúst, mind a szarvashúst legalább 2 hétig tároljuk mélyhűtőben az esetlegesen jelen lévő férgek elpusztítása miatt. Az őzhús zsírtartalma alacsonyabb (2%), a szarvasé (4%). Mindkét hús gazdag fehérjében, vasban, omega-3 zsírsavban. Kitűnő választás eliminációs diétához.

-lazac: az egyik legértékesebb húsú hal. Omega-3 zsírsavakban gazdag, mely karbantartja a szív-és érrendszert, segíti az immunrendszer működését, gyulladáscsökkentő hatással bír. A lazacolaj tökéletes választás vedlési időszakban, vagy ha szeretnéd az immunrendszerét, ízületeit erősíteni. A legjobb, ha vadvízi lazachúst etetsz Kiskedvenceddel. Magas zsírtartalmú (35-40%) hal.

-makréla: gazdag B-vitaminokban, omega-3 zsírsavakban, káliumban és foszforban. Fehér húsú hal, közepesen zsíros (10-13% zsírtartalom). Magas a fehérjetartalma, tökéletes kiegészítése egy szárnyas menüt tartalmazó BARF étrendnek. Nyersen egészben is adható a Kiskedvencednek.

-szardínia: kis méretű hal, B12-vitaminban és szelénben gazdag. Magas az omega-3 zsírsav tartalma, mely segít a gyulladásos folyamatok csökkentésében. Kalcium és D-vitamin tartalma jelentős, így segít megőrizni a csontok épségét. Esszenciális zsírsavakban és fehérjékben gazdag hal.

 

 

Remélem hasznosnak találtad ezt az kis bejegyzést, és jobban megértetted a húsok világát :)

Ha maradt még kérdésed, vagy olyan, amit nem értesz, írj nekünk az info@barfood.hu-ra.

 

 

 

Keresés